http://www.hitwebcounter.com/
Mijn aquarium heeft de afmetingen 200x80x70, bruto dus 1120 liter. Deze bak staat nu inmiddels alweer 3 jaar (sinds september 2014) in mijn huiskamer. Dit aquarium heeft een andere plaats gekregen in de huiskamer dan de vorige die aan vervanging toe was.

De achter- en zijwanden zijn van Akwaline, deze keer niet zelf gemaakt zoals in mijn vorige aquaria.

Op de bodem liggen piepschuim platen, ter voorkoming van glasbreuk,van 2 cm dik. Daarop eerst de onderste stenen,"Grauacke", geplaats en daarna goed gewassen metselzand rondom de stenen en op de rest van de bodem gebruikt. Toen dit gedaan was de rest van de stenen geplaats en gevuld met leidingwater wat bij ons een pH 7,9 en een dH 8,6 heeft (volgens het waterleiding bedrijf). Ik doe verder helemaal niets aan waterbehandeling want mijn vissen voelen zich hier heel goed bij.

Ik filter deze bak over 3 verschillende losse filters. Het 1ste filter is een Eheim pot ( type 2213, 440 liter p/uur ), gevuld met alleen watten. Vanuit dit filter gaat het water naar een afgedichte pvc buis die bovenop de bak ligt. In deze buis van 60 cm lang en 5 cm rond zijn kleine gaatjes geboord en is gevuld met keramische pijpjes. Het water sproeit dan door de gaatjes terug in mijn bak. Dit heeft als voordeel een constante gasuitwisseling aan het wateroppervlak, dus ook een hoog zuurstof gehalte in mijn bak.
Het 2e filter is ook een Eheim pot ( type Eheim professionel 4+ , 1050 liter p/uur ), gevuld met diverse filtermaterialen. Hiervan wordt het water via een uitlaat over het wateroppervlak terug in de bak geleid.
De 3e filter is een JBL cristalprofi e1901 met een capaciteit van 1900 liter p/uur. Van dit filter gaat de uitlaat direkt terug de bak in, ter hoogte van de waterspiegel sproeit deze over het wateroppervlak.

Als verlichting gebruik ik 2 grolux 58W lampen. Deze lampen zijn vanaf `s ochtends 9.30 uur aan tot `s avonds 23.00 uur. Daarnaast liggen er nog 4 "Trocal super color plus" 58W lampen boven het wateroppervlak maar die gebruik ik niet omdat de bak dan veel te licht wordt naar mijn zin.
De totale belichtingstijd komt hiermee dus op 13,5 uur en dit uit zich dan ook in een redelijk goede alggroei op de stenen.

De temperatuur schommelt gedurende het jaar van 24 graden in de wintermaanden tot 28 graden in de zomermaanden.

Als beplanting gebruik ik in deze bak Anubias "nana" en Anubias "barteri", die het vrij goed doen, maar echter niet in het Malawimeer voorkomen. De vissen laten deze goed met rust.
Voorheen gebruikte ik altijd vallisneria (Vallisneria spiralis), javavaren (Microsorium pteropus) en hoornblad als dit voorradig was (Ceratophyllum demersum), mijn vissen kunnen de vallisneria echter maar niet met rust laten.


De foto hier onder is van de bak kort nadat hij ingericht was en nog met de "mbuna" bevolking, ook waren er toen nog nauwelijks algen aanwezig.

aqua johan overzicht


De bevolking in deze bak bestond tot enkele maanden geleden (2017) voornamelijk uit "mbuna s" maar ik heb besloten om in deze bak vooral "non-mbuna s" te gaan houden. Op dit moment (Oktober 2017) zwemmen er de volgende soorten in rond:

Aulonocara jacobfreibergi "Otter Point", 1 man met 3 vrouwen
Lichnochromis acuticeps, 1 man met 1 vrouw
Metriaclima hajomaylandi, 1 man met 2 vrouwen (de enige "mbuna s" in deze bak)
Nimbochromis linni, 1 man
Otopharynx sp."spots" Sani, 1 man met 3 vrouwen
Protomelas sp."hertae", 1 man met 3 vrouwen
Protomelas sp."taiwan reef", 1 man met 3 vrouwen
Sciaenochromis fryeri, 1 man met 2 vrouwen


Voor degene die het interessant vind, hier vind je mijn oude bak. (Vorig aquarium, 2005-2014)


Top
Onzemalawicichliden.eu 2007-2024. All rights reserved.

Contact: onzemalawicichliden@gmail.com